Vigtig info om LED:

Teknisk  information til kunden vedrørende køb af LED produkter    
LED belysning skal betragtes som et elektronisk produkt og kan ikke sammenlignes med de kendte belysningsformer. Dette stiller større krav til leverandøren, men også til kunden, derfor har vi forsøgt at samle nogle af de vigtigste ting, man som kunde bør vide, i forbindelse med køb og sammenligning af LED produkter og tilbud.

Levetid: Den angivne livstid for et LED produkt, bør være opgivet som det antal timer hvor produktet stadig udsender mere end 70% af den maximale lys mængde, og ikke bare i antal timer!
Disse krav er accepteret af alle vore leverandører.
En meget vigtig ting for et LED produkt er ikke levetiden af dioderne, det er derimod den elektroniske driver som i de fleste tilfælde sidder inde i produktet.
Den er den hyppigste årsag til fejl. Årsagen er at en bestemt komponent (læs elektrolyt kondensator) alt efter kvalitet, ikke tåler den varme som opstår inde i produktet. Denne komponent tørrer ud, mister sin virkning og derefter går driveren i stykker.

Flicker:  Kaldes det som kan ske ved dårlige LED produkter, det viser sig ved at det menneskelige øje observerer at  lyset blinker, og hvis man dæmper lyser ved hjælp af forskellige tekniske løsninger, kan det påvirke personer så de får hovedpine.
Derfor beder vi leverandøren om at sikre at LED produktet er Flicker fri !

Garanti: Vær opmærksom på at få en garanti der svarer til kvaliteten af produktet samt på at den minimum dækker den tid som det tager at få tilbage betalt investeringen.
I dag er det normalt at de fleste produkter har en garanti på 5 år, dog er der lidt specielle produkter hvor garantien er 3 år.  

Lys farven:
Farven på lyset angives i Kelvin. 3000K er det som i dagligt tale kaldet "varm hvid", svarende til Philips lys kode 830, tilsvarende er 4000K det som kaldes "ren hvid", svarende til Philips lys farve 840. En lys farve der er endnu mere hvid kaldes dagslys, og i Kelvin har den farven 6500, dette lys kan synes lidt blåt.
Såfremt belysningen anvendes til fremhævning af produkter til salg, skal man være meget omhyggelig med at vælge den rigtige farve, her kan det være en fordel at benytte den erfaring som leverandøren har opnået gennem mange års arbejde med LED produkter.

Ra-Cri: Denne værdi angiver et Led produkts evne til at angive farven på det man ser korrekt ( sammenlignet med en glødepære), ved almindelig indendørs belysning skal denne værdi være 80 og gerne over.

Lumen: Er en betegnelse for den mængde lys produktet udsender.
 Det er derfor vigtigt  at anvende produkter med en høj Lumen pr. watt for at opnå den størst mulige besparelse. Det er samtidigt vigtigt at være opmærksom på den vinkel som lyset spredes i, den skal være tilpasset den aktuelle opgave.
Der er sammenhæng mellem pris og høj Lumen, derfor skal man i samarbejde med leverandøren finde det produkt der passer bedst til den givne situation.
 Som regel kan det betale sig at investere i de lidt dyrere produkter med høj Lumen pr. watt, de vil over en længere periode give en større besparelse.

Energi forbrug samt økonomi: Den økonomiske fordel ved LED er ikke kun den store energibesparelse man opnår, men også den besparelse der ligger i at belysningen ikke skal vedligeholdes i mange år.
Begge dele opnås ved anvendelse af produkter med en høj Lumen og høj kvalitet.
Vær opmærksom på at når Lumen opgives, er det ikke altid at leverandøren opgiver ved hvilken lysfarve man har målt Lumen ved, (den varierer med farven) og heller ikke hvilken form for dæksel der er på det rør der er anvendt (mat dæksel giver ca. 200Lumen mindre end et klart dæksel).  

Sikkerhed:  Vælger man i dag en leverandør med stor erfaring, skulle der ikke mere være problemer med sikkerheden. Der har været problemer med en del af de produkter som blev anvendt til udskiftning af lysstofrør, her var der mulighed for at få et elektrisk stød, men efter at EU har ændret kravene, bør der ikke længere være flere leverandørere som anvender den slags produkter.
 

Eksempel på den Lumen Moderne Enegi mener er nødvendig til udskiftning af lysstofrør:

Vores erfaring er, at for at erstatte et lysstofrør på 18W, skal der anvendes en Lumen på> 1000Lm, ved 36W skal der anvendes en Lumen på 2000Lm, og et rør på 58W skal Lumen være på > 3200Lm.

Moderne Energi, Terslev Bygade 33, 4690 Haslev. Tlf: +45 31533171 info@moderneenergi.dk

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk